Etylenglykolforgiftning

Kategori:

Pass på; etylenglykol, som blant annet finnes i frostvæske, bremsevæske og vindusspylervæske, kan gi akutt og dødelig forgiftning hos både hund og katt.

Bilde viser en katt som drikker av en vannpytt på gaten.

Det er snakk om inntak av milliliter av etylenglykol per kilo for at din hund eller katt skal stå i fare for å bli forgiftet og dø av inntaket. Pass derfor godt på når du håndterer disse væskene utenfor huset, i garasjen, på hendene etc.

Etylenglykol er en fargeløs væske som lukter svakt aromatisk og smaker søtt, noe både hund og katt kan like. Det kan være vanskelig å se at man har sølt, men en katt eller hund som går på garasjegulvet vil lett kunne finne væsken og slikke den i seg. Vær derfor nøye med å vaske over og tørke bort om du søler med disse væskene.

Symptomer

Symptomene starter vanligvis fra en halvtime etter inntak med at dyret blir ustø, kvalm, kaster opp, blir slapp, drikker mer og tisser mer. De kan også få påvirkning av sentralnervesystemet, bli nedkjølt og dehydrert. Kalsiumoksalatkrystaller kan danne seg i urinen og akutt nyresvikt er ofte resultatet.

Behandling

Hvis man kommer seg tidlig til veterinær (innen 30-60 minutter) kan ventrikkelskylling være indisert. Brekkmiddel og kull har liten effekt. I de tilfellene der man kommer senere vil det være viktig med væskebehandling og symptomatisk behandling. I noen tilfeller kan man gi antidot, men problemet med etylenglykolforgiftning er ofte at man ikke oppdager at det er dette som er årsaken til symptomene før det er for sent. Hos katt er prognosen dårlig om behandlingen starter senere enn 4 timer etter inntak.

Heldigvis er det som regel ikke forgiftning som er årsaken til symptomene vi ser hos våre pasienter, men vi oppfordrer deg til å være bevisst og passe godt på.

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.