Giftig nedfallsfrukt og kastanjer

Kategori:

Høsten er for mange en koselig tid med bær- og fruktsanking, vakre farger, innekos og hygge. Men, vær obs på at kastanjer og nedfallsfrukt kan være svært giftig for hunden din.

Giftig nedfallsfrukt og kastanjer

Giftig nedfallsfrukt

Muggsopp kan vokse i nedfallsfrukt som ligger på bakken og råtner. Muggsoppen produserer giftstoffer (mykotoksiner) som kan gi alvorlig sykdom hos hunder. Annen råtten mat kan også gi samme forgiftning.

Symptomene som oppstår er nevrologiske og vil starte innen 15 minutter til 2 timer etter inntak, men kan også forekomme senere. Sikling og oppkast er tidlige tegn på forgiftning. Økt temperatur, ustøhet, røde slimhinner, økt hjertefrekvens og skjelvinger vil også kunne sees. Ved alvorlige forgiftninger sees symptomer som koma, pustestopp og kramper.

Rask behandling er viktig

Hvis hunden din har spist slik frukt eller mat, er det viktig at den får rask hjelp. Ta den med til veterinær for igangsetting av medisinsk behandling så fort som mulig. NB: ta også med dét den har spist, det kan hjelpe å bedømme toksinvarianten.

Behandlingen er avhengig av symptomene, men ved nylig inntak vil tømming av magesekken være første ledd i behandlingen, i tillegg til medisinsk kull. Dette reduserer sjansene for opptak av toksinrester i mage og tarm. Ved mer alvorlige forgiftninger vil utvidet behandling og overvåkning igangsettes.

Tidlig og aggressiv behandling gir vanligvis symptomfrihet innen 24-48 timer. Ved alvorlige forgiftninger kan nevrologiske symptomer vedvare i måneder, til tross for god klinisk behandling, og enkelte ganger har hunder dessverre omkommet eller blitt avlivet som følge av forgiftningen.

Kastanjer

Selv om de er fine å se på og pynte med, kan hestekastanjer være giftige for hunden din om den spiser dem. Symptomer inntrer vanligvis innen få timer og opptil 2 dager etter inntak. De vanligste symptomene er kraftig oppkast, magesmerter, hypersalivasjon (sikling), bradykardi (lav hjerterytme), paralyse og kramper. Det er likevel sjeldent at alvorlige forgiftninger oppstår iflg legemiddelverket, men om dette skulle forekomme vil mer alvorlige symptomer som diaré, nedsatt matlyst, økt drikkelyst, sjangling og feber, muskelkramper og stivhet i kroppen vise seg.

Behandling

Om din hund har spist kastanjer, er det sikreste å ta den med til veterinær så raskt som mulig for medisinsk hjelp. Om det ikke er for lenge siden inntak gir man brekkmiddel så kastanjene kan komme opp igjen. På denne måten vil man redusere sjansen for forgiftning. Ellers vil hunden din få behandling i henhold til hvilke symptomer den viser.

Annet giftig

Vi får stadig inn hunder på klinikken som har spist ting de ikke burde. Det er mye som kan være giftig for hunder, deriblant sjokolade, druer, rosiner, macadamianøtter og løk, tyggis (xylitol), rottegift, frostvæske, ibuprofen, paracet, sopp og gjærdeig, med mer.

Er du redd for at hunden din har spist noe den ikke skal, ring oss på tlf 56 30 55 60! Er vi stengt, ring veterinærvakten på tlf 820 90 060. Jo tidligere hunden din får behandling, jo bedre er prognosen. Og husk, ta gjerne med noe av dét den har spist, hvis det lar seg gjøre.


Os, Oktober 2017

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.