Hudtumor på hest

Kategori:

Equint Sarcoid, er hestens hudtumor, eller hudkreft- på godt norsk.

Et Equint Sarcoid kan arte seg svært forskjellig, fra å være en tilsynelatende liten, tørr, ikke-helende skorpe på huden til hesten, til å være en tydelig prominerende svulst/utvekst på hestens hud. Dette er gjerne i områder som rundt jur, på forhud, i hestens ”armhule” eller lyskeområde, på ører eller rundt øyner, men også i bringen eller i jord- leiet har jeg funnet dem. Det er oftest i områder hvor hesten har mindre hår, eller overgang mellom lite- og rikere behåret hud. Det er ikke vanlig med Sarcoider på hestens rygg.

Et Equint Sarcoid kan ha meget forskjellig prognose ut fra hvilke type Sarcoid det er. Behandlingsformen vil dermed være noe forskjellig fra Sarcoid til Sarcoid , men som en hovedregel er det ikke noen god ide å bruke kirurgi på de fleste av disse tumorene, fordi en erfaringsmessig har sett at de da har en tendens til å komme ” sintere” tilbake.

Noen ganger vil Sarcoidene komme og bli værende på hesten uten å endre seg over lang tid, det kan være år. Noen ganger kan hesten sågar klare å vinne over Sarcoidet, og det tilbakedannes av seg selv, mens andre ganger kan det begynne å vokse og anta ikke hyggelige dimensjoner, og spre seg til andre steder på huden.

Dersom Sarcoidet ligger i et område som kan skape problemer for hestens bruk, la oss si i jordleiet, eller dersom det er flere Sarcoider på hesten, dersom det har tendens til å vokse og bli blodig, gjerne på sommerhalvåret, slik at fluene begynner å bli en plage, da anbefaler jeg at man fjerner Sarcoidet.

Jeg behandler slike Sarcoider med en spesiell Sarcoide krem som jeg få tilsendt fra en spesialist i England, Dr. Derek Knottenbelt. Ved hjelp av bilder av Sarcoidet som jeg sender til han, får jeg tilsendt den eksakte kremen og en behandlings protokoll for hver enkelt tumor.

Vanligvis er det slik at en skal påsmøre kremen i en fastlagt protokoll, med gitte antall dager eller timer imellom behandlingene. I denne perioden må hesten få smertebehandling, og det er ekstremt viktig at ikke noen tar på områdene som er under behandling, eller at andre hesten er borti disse områdene, da kremen er meget toxisk og vil praktisk talt brenne av huden, derfor er det viktig at hesten får smertebehandling og oppfølging under denne prosessen.

Etter endt behandling vil det så ta flere uker før tumoren faktisk løsner og faller av. Det kan da være et sår under tumoren som så må gro, men som regel så gror huden under suksessivt med at tumoren skrumper inn og faller av.

Hester som blir behandlet på denne måten vil ikke kunne brukes som slakt noen gang.

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.