Kløe

Kategori:

Det er mange hunder, og noen katter, som sliter med hudproblemer som kløe, irritasjon, håravfall, røyting, sår i huden og øreproblemer. Det kan være mange årsaker til det, og det er ikke alltid at man kommer til bunns i problemene. Da må man behandle symptomatisk.

Atopisk dermatitt er noen ganger grunnen til hud/øreproblemer. Det kan være en allergisk reaksjon på en eller flere ting som f.eks pollen, husstøvmidd eller muggsopp. Oftest starter symptomene før hunden er et år, men sykdommen/allergien kan debutere i hele hundens liv. Hunder kan være allergiske uten å ha symptomer i perioder, men det kan blusse opp på visse årstider eller ved eksponering for de allergifremkallende stoffene. Hos noen hunder kan det eneste symptomet være øreproblemer eller rød og sår hud på potene.

Hud- og ørebetennelse sees ofte hos hunder med allergi fordi bakterier og/eller sopp etablerer seg i den huden som er svekket av allergi.

Når det gjelder hudproblemer og kløe, er et viktig steg i utredningsprosessen å utelukke hudparasitter. Parasitter er som regel mye enklere å behandle enn annen årsak til hudlidelser. Lopper er ofte en årsak til allergi. Oftest sees reaksjonen i den bakerste tredjedel av ryggen(småsår, bare flekker og kløe). Hunder med loppeallergi bør behandles forebyggende mot lopper. Andre dyr i hjemmet behandles samtidig. Skabb er en midd som graver ganger i huden. Kløen er intens og berøring av ørelappene vil ofte utløse voldsomme kløereaksjoner. Smitten kommer oftest fra infiserte rever. En annen type midd lever i hårsekkene og disse kan forårsake hudforandringer (hårløse flekker), ofte er det ingen kløe. Lopper eller ekskrementene deres konstateres med det blotte øye, mens midd sees i mikroskop.Lus er en vanlig årsak til kløe hos hund og katt. Det finnes to typer, blodsugende lus og pelslus. De kan ofte sees med det blotte øyet. Luseggene er festet til hårene og ser ut som bittesmå blanke riskorn. Pelsmidd gir kløe og/eller flass hos noen hunder. Sees som små hvitt "flass" som beveger seg.

Fôrallergi og fôrintoleranse er et vanlig problem hos hunder. Allergien kan skape kløe og hudreaksjoner på samme måte som andre allergener. I teorien kan proteiner i all mat være årsaken. For å utelukke dette kan det forsøksvis fôres med hypoallergen diett i 6-8 uker. Det skal fôres med næringsmidler som hunden normalt ikke får, eller med ferdiglaget "allergi"-fôr som er prosessert slik at proteinene er brutt ned til så små molekyler at kroppens overaktive forsvar ikke klarer å "oppdage" det, og dermed ikke skape en allergisk reaskjon.

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.