Marsvin som kjæledyr

Kategori:
No items found.

Marsvin

Marsvin har sin opprinnelse fra Andes fjellene, og der leverde av å spise gress og planter. Marsvinets tenner vokser hele livet og fiber igress og planter skal gi den nødvendige slitasje for at tennene skal fungere. Marsvinmå derfor ha høy tilgjengelig for nødvendige slitasjen på tenner og for å opprettholdeen god fordøyelse. Fiber i gress fungerer som en perfekt, naturlig sliping avmarsvinets tenner. Mangel på nok fiber i kosten til marsvin kan føre til  sykdom og endret oppførsel. Bruk enten godttørket høy, ferskt plukket gress eller la marsvinet selv gresse i hagen. Bruk aldriplengress slått med gressklipper, da dette raskt vil begynne å fermentere og utviklestoff som er giftige for marsvinet.

Marsvin er avhengig av tilskudd av C-vit i foret. Uten dettetilskuddet vil marsvinet utvikle skjørbuk, som kan utvikle seg til en dødeligtilstand dersom det ikke blir behandlet. C- vitamin er gjerne tilsatt foret imarsvinblandinger, men vitaminet vil sakte brytes ned over tid når det ertilsatt foret. Vitamin C tilskudd kan en gi direkte i munnen eller som en oppløsningi vannet. C vitamin i vann vil brytes ned relativt raskt når det utsettes forsollys. Dyr som er syke eller drektige marsvin vil trenge ekstra vitamin C.

I tillegg til gress er løvetann, kålblader, persilleblader,rød- og grønn paprika, agurk, mais, epler og appelsiner (fjern kjernehus og steiner-de kan sette seg fast i tarmen!) fint å gi til marsvin.

GI ALDRI: Avocado, løk, rabarbra, poteter, brød og tomatblader.Det er farlig for dem og må aldri gis til marsvin.

VISSTE DU AT….

-kanin og marsvin ikke bør gå sammen, da kaninen kan være bærerav en bakterie som vil være dødelig for marsvinet ( Bordetelle og pasturella bakterier)

-hannen blir kjønnsmoden fra 3-5 ukers alder, og hunnen ved4 ukers alder. Hunnen kan bli drektig igjen 6-48 timer etter at de har fødd!

-et 6 måneder gammelt hunn-marsvin som ikke har fødd før,vil være i risikogruppe for å trenge keisersnitt ved sin første fødsel.

-marsvin er svært dårlige til å klatre, så å innrede etmarsvin bur med flere etasjer eller nivå er en dårlig ide.

 

NÅR BØR JEG GÅ TIL VETERINÆR MED MARSVINET MITT?

I naturen er marsvinet et byttedyr, så for dem er detlivsviktig ikke å vise seg svak. Derfor vil marsvinet typisk skjule sin sykdomså lenge det klarer. Det vil i praksis si at alle ørsmå tegn på at alt ikke ernormalt vil kunne være et alvorlig tegn på sykdom eller skade hos et marsvin.

Tennene som vokser hele livet kan by på problemer hvis deikke står perfekt i munnen slik at de får den nødvendige slitasje, og derforbør tenner sjekkes. Skader på tenner og infeksjoner med byller i munn ellerkjeve er ikke uvanlig. Voksne hunn marsvin kan utvikle cyster over eggstokken,så en undersøkelse av en voksen hunn marsvin er anbefalt.

 

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.