Mulig sammenheng mellom elv på Bontveit/Kaland og diaré hos hund (November 2016)

Kategori:

Os Dyreklinikk informerer.

Vi har den siste tiden fått inn flere hunder til klinikken med akutt mage-tarm infeksjon i form av blodig diare og oppkast.

Flere av de affiserte hundene hadde tilhold på Kalandseidet.

Det ble på noen av de syke hundene funnet rikelig med E. coli bakterier i diareen.

E.coli er i utgangspunktet en normal tarmbakterie, som under gitte omstendigheter kan opptre i meget patogene stammer. Det finnes også E.coli bakteriestammer som er toksinproduserende, og som kan gi alvorlig sykdom på dyr og mennesker.

Vannprøver tatt fra elven som renner ned fra Bontveit mot Kaland (I Bergen kommune) viste seg på vannprøver tatt i denne uken å ha store mengder med E. coli i elvevannet.

Det presiseres at dette ikke er en drikkevannskilde. I sjøer og vassdrag med tilsig fra beitedyr, både ville og tamme, vil det i perioder kunne være et naturlig tilsig av blant annet E.coli, uten at det i seg selv trenger å være farlig.

Undersøkelse med typebestemmelse av bakteriene og bestemmelse av mengden av bakterier er ennå ikke ferdig. Laboratoriet må typebestemme bakteriene for å kunne verifisere om det er sannsynlig årsak til sykdom på hundene.

Inntil vi vet med sikkerhet hvilke bakteriestammer vi her har funnet, og i hvilke mengder de opptrer, vil jeg råde hundeeiere i området til ikke å la hunder drikke eller bade i denne elven.

Det kan ikke på noen måte bekreftes at elven er årsaken, men vi kan på dette stadiet heller ikke sikkert utelukke dette.

Mattilsynet er informert om saken og har informert videre til Bergen Kommune. Det blir da de offentlige instanser i samarbeid som må prøve å finne ut av en eventuell smittekilde.

Dersom din hund skulle bli syk med oppkast og diare anbefaler vi at du tar kontakt med veterinær. En avføringsprøve som sendes til et laboratorium vil kunne fortelle om det er sannsynlig at bakterier eller virus er årsak til din hunds sykdom.

Med ønske om en fredelig og sykdomsfri helg til alle våre kunder.

Mvh.
Eva-Kristin Lunde
Os Dyreklinikk, 19.11.2016

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.