Ny oppdatert vaksineanbefaling for hund og katt

Kategori:

WSAVA ("the World Small Animal Veterinary Assosiation", en organisasjon bestående av smådyrsveterinær-organisasjoner fra hele verden) har kommet ut med nye vaksineanbefalinger til hund og katt.

Bilde av en svart katt

Det anbefales at alle hunder og katter får fordelene av å vaksineres. Dette vil ikke bare beskytte enkeltindividet mot sykdom, men også sørge for god flokkimmunitet, noe som minimerer sannsynligheten for utbrudd av smittsomme sykdommer.

Folk reiser mer og mer med hundene og kattene sine, og den lovlige og ulovlige importen av dyr fra andre land øker også, noe som høyner risikoen betraktelig for smitte til dyr i Norge.

En grunnvaksine er de vaksinene som alle hunder og katter bør få, uavhengig av omstendigheter, geografisk beliggenhet og miljø. Grunnvaksinen beskytter mot alvorlige, livstruende sykdommer.

Hundens grunnvaksine beskytter mot:

  • valpesyke (svært smittsomt, gir alvorlig sykdom og høy dødelighet)
  • adenovirus (gir smittsom leverbetennelse og øvre luftveissykdom)
  • parvovirus (gir "hundepest"; dehydrering, blodig diaré og akutt død)
  • parainfluensa ("kennelhoste"; luftveissykdom)

Kattens grunnvaksine beskytter mot:

  • parvovirus ("kattepest"; feber, slapphet, oppkast, diaré, dødelighet særlig hos unge individ)
  • calicivirus og herpesvirus (luftveissykdom).

Den vanlige anbefalingen har vært at alle hunder skal vaksineres ved 12 ukers alder. Men i følge WSAVA er det 10 % av valpene som ikke oppnår god nok respons på 12-ukers vaksinen sin. Den nye anbefalingen er derfor at alle valper skal vaksineres også ved 16 ukers alder.

En antatt årsak til nedsatt vaksinerespons ved 12 ukers alder er at antistoff fra morsmelken fremdeles er i kroppen til valpen, og at den dermed ikke klarer å aktivere sitt eget immunforsvar på en tilstrekkelig måte. Det er likevel viktig å vaksinere ved 12-ukers alder, da det også finnes valper som får for lite immunforsvar gjennom morsmelken og dermed har et nedsatt immunforsvar ved 12 ukers alder.

For valper som lever under høyt smittepress kan de vaksineres fra de er 8 uker gamle. Deretter skal 12 ukers vaksine gis, og deretter 16 ukers vaksine.

Etter 12- og 16-ukers vaksinene skal en booster gis ved 6 eller 12 måneders alder (vi har som standard å tilby 12 måneders vaksine sammen med 1-årskontrollen). Deretter er det ikke anbefalt å gi ny grunnvaksine før hvert tredje år, dette fordi man ser at varigheten av immuniteten er lang etter at boosteren er gitt.

De to årene imellom anbefales det imidlertid å gi booster av kennelhoste-vaksinen da immuniteten kun har ett års varighet.

Til katt anbefales det grunnvaksine ved 12- og 16-ukers alder, og en booster ved ettårsalder. Etter ettårsalder er det, som hos hund, heller ikke nødvendig å gi ny booster før hvert tredje år, men de to årene imellom anbefales vaksine mot katteinfluensa og calici, da immuniteten mot influensa kun har ett års varighet.

Det utføres helsesjekk i forbindelse med hver vaksine. Dette gjøres som en sikkerhet og god rutine da kun friske dyr skal vaksineres. Ved årlige kontroller har man mulighet til å avdekke små forandringer og tegn til sykdom før det har gått for lang tid.

Det anbefales at alle hunder og katter som skal på kennel bør være vaksinert med grunnvaksine før oppholdet.

Har valpen din bare fått 12 ukers vaksinen og ikke 16 ukers vaksinen, og den fremdeles er under ett år, anbefaler vi deg å ta kontakt med oss så kan vi sammen finne det beste vaksineregimet for din valp.

Har du ellers spørsmål rundt de forskjellige vaksinene vi har er du velkommen til å ta kontakt med oss så vil vi hjelpe deg.

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.