Tann- og munnhelse hos katt

Kategori:

Det er svært mange katter som har vondt i tennene sine.

Dyr har i utgangspunktet et lite adferdsrepetoir for å fortelle oss at de har vondt. Mange går rundt med smerter i munnen uten at eier vet om det, og det at dyret spiser er ikke en god nok markør for at de ikke har vondt. Et dyr vil spise for å holde seg i live uansett hvor vondt det måtte ha. Derfor er det viktig å regelmessig sjekke tannhelsen av ditt dyr.

De fleste tannsykdommer begynner med et voksende belegg på tennene, såkalt plakk (et mykt, hvitt belegg bestående av spytt, matrester og bakterier). Dersom ikke plakk fjernes vil det mineraliseres av spyttet og bli til tannstein. Tannstein er gulhvit eller brun i farge og kan forårsake smertefull betennelse i tannkjøttet (gingivitt). Dette kan sees som rødme og hevelse i tannkjøttet. Gingivitt er en tilstand man kan behandle ved at tannsteinen fjernes. Uten behandling vil det etterhvert bli betennelse (periodontitt) rundt tennene, og strukturene som støtter og fester tennene blir etterhvert skadet slik at tennene løsner. Periodonitt kan sees som kraftig inflammasjon og blødning i tannjøttet, løse tenner og synlig tap av kjevebein på røntgenbilder. Disse forandringene er ikke mulig å helbrede og tennene det gjelder må som oftest opereres ut, men med riktig behandling kan man holde sykdommen i sjakk og forebygge. I tillegg til tannstein er det flere faktorer som kan gi periodontitt, det er en multifaktoriell sykdom.

Det er flere faktorer som bidrar til at din katt kan utvikle tannsykdommer. I tilegg til dårlig munnhygiene og manglende tannpleie kan også fôringen ha en betydning. Boksemat og oppløtt tørrfôr kan henge fast i tennene og disponere for plakk og tannstein. Tørrfôr vil gi en mer "skrapeeffekt" på tennene, som kan gnikke vekk litt plakk. Arvelige faktorer som unormalt bitt og feilstilte tenner kan også føre til økt dannelse av plakk og tannstein. I tillegg er det en del katter som utvikler tannsykdommen Resorptive Lesions (RL) (tidligere kalt FORL). Dette er en tannsykdom der tannen resorberes (går i oppløsning), noe som vil være smertefullt for katten hver gang den kommer borti tannen.

Symptomer på tannsykdom kan være:

  • Dårlig lukt fra munnhulen
  • Belegg av gulbrun tannstein på tennene
  • Rødt og lett blødende tannkjøtt
  • Endring av spise/tyggevaner
  • Sikling
  • Løse tenner/tenner som faller ut
  • Brukne tenner
  • Endret adferd
  • Kul på kinnet
  • Rennende øye

Tannsykdommer behandles ved at katten din bedøves slik at veterinæren får utført en grundig rens av tennene, der plakk og tannstein fjernes ved hjelp av en ultralydscaler (samme som tannlegen din bruker). Deretter blir tennene polert slik at de blir glatte på overflaten, noe som forebygger at plakk fester seg. Etter dette går man over alle tennene og noterer ned hvor store lommer det er mellom tannen og tannkjøttet. Dette kan si noe om omfanget av sykdommen i munnen. Det anbefales også å ta tannrøntgen av alle tennene. Dette er eneste måten å få oversikt over kjeveben, tannrøtter og nerver. I de tilfellene det er skader eller sykdom på tennene, må de berørte tennene opereres ut.

Du som eier kan hjelpe til med å forebygge tannsykdommer ved å pusse tennene til katten daglig. Vi anbefaler en myk tannbørste, evnt en fingertannbørste av microfiber, og spesialtannkrem for katt (mennesketannkrem må ikke brukes, det kan gi forgiftning). Noen tannkremer inneholder bakteriehemmende stoff som kan være fine å bruke. Disse hjelper til med å bryte ned plakket.

Vi anbefaler å begynne tidlig med tannpussen, fra pusen er helt ung. Da er det lettere at den godtar behandlingen. Du må gi deg selv minst to uker på å prøve. Noen katter vil likevel ikke godta å bli pusset tennene på. I de tilfellene finnes det tannpleiemidler i form av pasta, tyggeplater, pulver og væske til å ha i vannet som vanligvis tolereres godt. Disse inneholder enzymer som bidrar sammen med spyttet til å hemme bakterievekst og plakk.

I tilegg til daglig tannpleie hjemme anbefaler vi årlig tannsjekk hos en av våre veterinærer.

Tror du at katten din kan ha vondt i munnen, eller ønsker du en generell sjekk av tennene? Da er du velkommen til å bestille time hos oss så skal vi ta en god sjekk av tennene til ditt kjæledyr! Alle våre veterinærer har gått etterutdannelseskurs innen munn- og tannsykdommer hos hund og katt. Vi har egen tannenhet på vårt tannrom med ultralydscaler, tannpoleringsenhet, tannbor for tannoperasjoner og tannrøntgen tilknyttet tannrommet.

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.