Tannbehandlinger på hest

Kategori:

En viktig forutsetning for en grundig undersøkelse og diagnostisering er at både behandler og pasient er trygge.

Våren 2017 begynte jeg på en lenge planlagt etterutdannelse innen equine odontologi - læren om hestetenner - som blir undervist som en etterutdannelse ved veterinærhøgskolen i Uppsala, SLU i Sverige. Dette er et kurs som strekker seg over flere moduler. I den forbindelse har jeg endret endel på mine tidligere rutiner innen munnhuleundersøkelser og tannbehandlinger på hest. For å kunne gjennomføre en optimal undersøkelse og behandling i henhold til de nye rettningslinjer som vi nå arbeider etter, kreves det at vi har bedre arbeidsforhold og at hesten er bedre sedert enn det som iblant har vært tilfellet under tidligere munnhulekontroller.

Tannbehandling av hest

En viktig forutsetning for en grundig undersøkelse og diagnostisering er at både behandler og pasient er trygge. På klinikken kan jeg ha hesten inn i en behandlingsboks med fire vegger rundt og ha en hodestøtte som gir riktig posisjonering av hestens hode. Dette gir meg gode arbeidsforhold og hesten beskyttes mot skade. Av sikkerhetsmessige årsaker har vi også et oppheng med lastestropper under hesten for å forhindre at den kan falle dersom den skulle bli for kraftig neddopet. Det er ikke mulig å gjøre en tilstrekkelig grundig undersøkelse av tenner, tunge og munnhule, og langt mindre å gi en ordentlig behandling, på en hest som ikke står helt i ro med hodet og med tungen.

Tannbehandling av hest

En annen viktig utrustning på klinikken for munnhuleundersøkelse er vårt dental camera med bildevisning på stor skjerm. Dette gir meg en fantastisk mulighet til å se små forandringer som jeg ellers kunne kommet til å overse. Det viktigeste ved en munnhule- og tannkontroll er å oppdage problemer eller begynnende problemer i en så tidlig fase at en kan klare å gjøre noe med dem, helst før det er blitt et stort problem for hesten. Bildene jeg har vedlagt her er fra fjerning av ulvetenner på en unghest. Disse vil ubehandlet bli et problem for hesten når denne blir satt i arbeid med bitt i munnen. Ulvetenner ligger der bittet blir liggende, og slitasje fra bittet kan føre til store skader på tenner og dermed påføre hesten smerte.

Fjerning av ulvetenner er et inngrep som gjøres på klinikken på stående hest som er sedert og gitt lokalbedøvelse.

Bildet viser fjerning av ulvetannen på en hest

På bildet ser du hvordan jeg har begynt å arbeide med å fjerne ulvetannen som står like fremfor hestens kinntenner i overmunn på hestens høyre side oppe i munnhulen (til venstre i bildet).

Bildet viser ulvetenner etter operasjonen

Ulvetenner etter operasjonen. Disse var om lag 2 cm lange og de er relativt representative for hvordan hestens ulvetenner kan se ut.

Vi oppfordrer nå alle våre tannpasienter til å komme til klinikken for en rutine undersøkelse. Ring klinikken for timebestilling, så kan vi gjøre en mer optimal jobb for deg. Velkommen skal du være!

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.