Forebygging av flåttbåren sykdom

Kategori:

Det er viktig å forebygge at katter og hunder blir bitt av flått, både for å unngå overføring av flåttbåren sykdom til dyret om det skulle bli bitt, men også for å unngå at dyret tar med seg flått i pelsen inn i huset, noe som øker risikoen for at også du kan bli utsatt for sykdom om flåtten skulle vandre over på deg.

Bilde viser en flått i naturen.

På markedet nå er det mange behandlingsalternativer mot flått. Til hund og katt finnes det påflekkingsvæsker og halsbånd. I tillegg har det kommet tyggetabletter som kan gis til hund.  Det er også lansert en borrelia-vaksine til hund som vi tilbyr. Vaksinen skal hindre eventuell overføring av borreliabakterien til hunden når flåtten suger blod.

Flåtten kommer tidligere og tidligere for hvert år virker det som, og sesongen trekker ut. Man antar nå at flåttsesongen varer fra mars til oktober/november, det vil si 8-9 måneder.

Påflekkingsvæskene påføres ved å skille pelsen til hunden/katten og klemme ut innholdet i pipetten på huden. Det er anbefalt å påføre på et sted de ikke kan slikke det i seg, som for eksempel mellom skulderblad og ved korsryggen. Det finnes et stort utvalg av påflekkingsvæsker, og det er forskjellige anbefalinger for påføringssted alt etter hvilket preparat man velger. Les pakningsvedlegget for preparatet du har. Behandlingen må gjentas hver 4.uke. Til katt finnes det også en påflekkingsvæske som varer i 12 uker.

Mennesker skal helst ikke få væsken på hendene. Vi anbefaler derfor at du vasker hendene godt etter påføring. For egen del, og særlig om du har barn i huset, er et tips å påføre dråpene på kveldstid etter at barna har lagt seg. Da unngår man for mye håndtering og klapping av dyret og preparatet får tid til å tørke inn til dagen etter.  Pelsen kan bli litt klissete etter påføring, men dette er helt normalt og forbigående.

Det finnes to reseptbelagte halsbånd på markedet, Scalibor og Seresto. Begge kan brukes til hund, og sistnevnte kommer også i egen katteutgave.

Scalibor har effekt mot flått i 5 måneder, Seresto har effekt i 8 måneder. Halsbåndet til katt har en sikkerhetssone innbygget i båndet, noe som gjør at båndet vil slites av om katten skulle sette seg fast, slik at kattens liv ikke vil være i fare.

Tyggetablettene er helt nye på markedet. Disse er kun markedsført til hund. Tablettene varer i henholdsvis 1 og 3 måneder. Deretter må behandling gjentas.

PS: Påflekkingsvæskene, halsbåndene og tyggetablettene har forskjellig virkestoff. Om din hund eller katt tidligere har fått en allergisk reaksjon på ett av behandlingsalternativene, eventuelt ikke har fått ønsket effekt, så er det likevel ikke dermed sagt at andre alternativ ikke vil fungere. Spør oss om du lurer på noe i denne sammenheng, så vil vi forsøke å hjelpe deg å finne et behandlingsalternativ for ditt dyr. I tillegg virker de fleste beskrevne preparater ovenfor mot andre ektoparasitter enn kun flått, men vi har bare omtalt forebygging mot flått i dette skrivet. Spør oss gjerne om råd om du lurer på behandling mot andre ektoparasitter.

Borreliavaksine til hund er nå på markedet. Det kreves grunnvaksinering for å utvikle god nok immunrespons hos hunden. Det vil si at hunden må få to injeksjoner av vaksinen med 3 ukers mellomrom første gang den får vaksinen. Deretter er det årlige revaksinasjoner og da holder det med 1 vaksine i året. OBS: Det er normalt at noen hunder kan få en liten lokal hevelse i nakkeområdet der vaksinen settes. Denne går vekk av seg selv etter noen dager.

Ved ønske om resept eller andre spørsmål vedrørende forebygging av flåttbåren sykdom, ta kontakt med oss!

Bestill time i dag

Bestill time
Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.